miercuri, 25 ianuarie 2012

Pui cu ananas

 

   Reteta chinezeasca de pui cu ananas dulce acrisoara,extrem de savuroasa-am gustat si eu prima data vara trecuta,in Grecia.
  Zilele trecute am incercat si eu acasa.Sunt multe variante ale acestei retete.De ce trebuie tinut cont:
  -fiind reteta chinezeasca,se prepara,de obicei in wok(eu am folosit tigaie normala).
  Wok-ul este un vas traditional de bucatarie orientala, versatil prin forma rotunjita a bazei. Wok-ul este originar din China, fiind folosit in special in estul si sud estul Asiei. Cuvantul “wok” vine din limba cantoneza, dar vasul are mai multe denumiri in functie de zona unde este folosit. De exemplu in Indonezia wok-ul este cunoscut sub denumirea de penggorengan, in Malaiezia de kuali sau kawali (wok mic), in Filipine de kawa (wok mare), iar in India de karahi.
  


  Principalul avantaj al wok-ului, pe langa materialul din care e facut, bun conducator de caldura, este forma lui concav curbata. Aceasta forma produce o arie mica, la fundul vasului foarte fierbinte care permite alimentelor sa fie patrunse intr-un timp scurt de o caldura intensa folosind relativ putin combustibil. De asemenea forma curbata permite o suprafata pentru gatit mai mare fata de tigaile occidentale care au in general margini verticale.
   Bun,am lamurit si cu wok-ul,sa trecem la treaba!

Ingrediente:

300 grame piept de pui(am folosit pentru 2 persoane)
juma' de conserva ananas cubulete(sau ananas proaspat)
3 linguri sos de soia(obligatoriu)
laptele de la o nuca de cocos(daca vreti mai dulce,puneti tot laptele)
orez(pentru garnitura,la fel,nu trebuie sa lipseasca)
 faina
ghimbir(praf sau proaspat razuit,dupa preferinte)
1 morcov mic(nu toate retetele amintesc de morcov,eu am pus)
2 catei de usturoi(da o aroma mancarii,incredibil,il ador!)
un praf de chilli dulce
un praf de sare(pentru pieptul de pui)



 Bun,acum sa trecem la treaba!

   



   Taiem pieptul de pui bucatele,il trecem prin faina,il stropim cu sos de soia,il rumenim pe ambele parti in putin ulei(puteti renunta la ulei daca aveti tigaie/wok din material care nu necesita ulei la prajire),il dam la o parte,la cald(eu am pregatit puiul doar cu sare,sosul de soia si faina am adaugat-o in compozitie,cu celelalte ingrediente).




    In acelasi ulei punem morcovul dat pe razatoare,ghimbirul ras(sau praful de ghimbir),usturoiul,pana se inmoaie morcovul.Adaugam ananasul cubulete,laptele de cocos,praful de chilli si mestecam continuu pana incepe sa scada zeama cat de cat.


   Adaugam si puiul,amestecand in continuare,pana se patrunde. Se potriveste de sare si piper(negru sau alb,proaspat macinat,cel alb e mai rafinat).



 Se serveste cu garnitura de orez sau taitei de orez.Pofta buna!



                             


  Unele retete pomenesc de un sos dulce acrisor(chilli,otet,lapte de cocos,suc de fructe,fenicul...),il poti prepara pe loc sau il poti cumpara,depinde de cum vrei sa faci reteta.E valabil si in cazul ghimbirului(ras sau praf,la plic),sau a ananasului.Asiaticii folosesc ananas proaspat.
  Se stie ca asiaticilor le place sa combine cele 4 gusturi principale,asadar,aceasta reteta combina dulceata fructelor(ananas,cocos) cu nota picanta a prafului de chilli,in contrast cu pieptul de pui sarat la rumenire.
  Nu e reteta perfecta de pui cu ananas,cel mai bine e sa mergi in indepartata China,sa asisti la o demonstratie de arta culinara.
   P.S. In Thailanda,apropo de arta culinara,totul se face "dupa ochi",adica nu au retete standard.Cursurile de bucatar nu se intind pe o perioada mare de timp,totul se invata din mers,te uiti,inveti si gata.
   Asta stiu de la o prietena din Thailanda pe care am intalnit-o in Grecia(daca minte ea,mint si eu).
  Tocmai de aceea,nici eu nu am pus accent prea mare pe cantitatea de ingrediente folosita,totul e sa realizezi o balanta a gusturilor,sa simti fiecare nota in felul ei.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu