miercuri, 18 aprilie 2012

Mancare de prune cu carne de vita

  Hristos A Inviat! Chiar daca Sfintele Sarbatori ale Pastelui au trecut si toata lumea s-a saturat din bucatele puse pe masa,noi continuam sa experimentam prin bucatarie,retete noi si savuroase.
  Astazi m-am oprit la o reteta cu prune uscate,mancare ce se gaseste sub o mutitudine de combinatii(cu carne sau fara,cartofi,legume,etc.),pe tot cuprinsul tarii.Eu am mancat prima data in Oltenia(cu carne de porc),in Ardeal,de asemenea se gaseste,de Moldova nu mai zic(celebrele perje afumate).

  Pai,avem nevoie de:

150-200 g prune uscate(cu sambure)
300 g carne de vita(muschi)
1 ceapa rosie
1 ceapa verde
unt(20-30 g)
praf de ghimbir sau scortisoara(optional)
miejii de la samburii de prune(optional)
1 pahar de vin rosu
1 lingura zahar
1 lingura faina
sare
piper

     Mod de preparare:

  Carnea se taie cubulete(potrivite),se prajeste in unt pana devine usor aramie,se aduga paharul de vin rosu pana se patrunde carnea,ceapa tocata marunt se pune si ea langa,se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand carnea este aproape gata.Separat,pregatim prunele:scoatem samburii,spargem cativa pentru a lua scoate miejii,pe care ii pisam.
  Zaharul il topim alaturi de putin unt,praful de scortisoara si/sau ghimbir,un paharel de vin si miejii pisati,iar faina o desfacem in putina apa calduta.
  Cand carnea este aproape fiarta,aruncam peste prunele,siropul de vin si faina desfacuta.Lasam la foc mic,mestecand din cand in cand.La sfarsit decoram cu putina ceapa verde.


Sfat:
   Daca folositi miejii de samburi,puteti renunta la scortisoara si ghimbir,daca nu vreti sa fie prea aromata mancarea(eu am pus doar ghimbir),miejii au un gust dulceag,ca de anason;

   Inainte de a fi pregatite,prunele pot fi lasate in apa rece vreo 20-30 min,sa se inmoaie

Se serveste cu vin rosu.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu