duminică, 5 februarie 2012

mentiune

         Inainte de a incepe prezentarea retetelor ce vor urma, as dori sa fac o mentiune: fiind un mare fan Radu Anton Roman, Jamie Oliver si alti bucatari-autori ai unor carti de bucate,cu tot respectul pentru munca depusa, voi prezenta retete inspirate din cartile scrise de acestia,retete adunate din toata lumea sau de pe meleagurile patriei.Voi merge pe ideea ca o reteta e unica in felul ei si n-ai sa gasesti doua retete la fel.Asa cum ei,la randul lor,au adunat retetele din diferite zone sau bucatarii nationale/internationale, asa si eu voi incerca sa pun la un loc retete cuprinse in cartile autorilor,probate in bucataria proprie,cu mici adaugiri,functie de preferinte,pastrand esenta retetelor(fiecare reteta are o baza,ce trebuie urmata neconditionat).Veti gasi cu usurinta zeci,sute de variante ale unei retete,care pot duce la 'alterarea' retetei,departarea de zona culturala,istorica sau bucatareasca a acesteia,prin realizarea unor variante fara un substrat tipic de realizare.Aceasta 'alterare' se poate remedia prin pastrarea unui grad de autenticitate a retetelor.Un exemplu ar fi ciorba a la grec,reteta greceasca,cu nume francez,celebra in tara noastra inca din secolul XVIII,unde oul si lamaia sunt elementele de baza,iar smantana nu este pomenita,aceasta apare pe parcurs.Astfel,o reteta originala poate suferi schimbari de-a lungul timpului,important este sa nu moara(aici ma refer la originalitate).
Pe de alta parte insa,repet,nu veti gasi doua retete la fel,bucataria,gastronomia evoueaza,se adapteaza,important este sa pastram esentialul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu