joi, 2 februarie 2012

Ciorba de fasole cu carnaciori afumati si tarhon,servita in pita

  
    Salutare! Am luat o pauza de vreo 3 zile in care nu am mai postat nimic pe blog,asta nu inseamna ca am stat degeaba.
    Ma gandeam sa schimb putin registrul culinar,astfel,daca primele doua retete au fost ceva mai exotice,astazi m-am gandit sa postez ceva mai de pe la noi,adica o ciorba,si nu orice ciorba,ci una de fasole, plina de aere.
  Bun,pai sa incepem:




  Avem nevoie de:
 
 vreo 200 grame fasole alba,boabe(bob mare sau mic,aveti grija ca la fierbere fasolea isi mareste volumul).La servire(in pita,mai ales), alegeti pita mare sau mai mica,pe masura bobului de fasole.

o ceapa medie                                  un pastarnac                   un morcov
o telina mica                                     o rosie(sau bulion)           o legatura de patrunjel
 2-3 catei de usturoi                         tarhon                             ulei pentru calit

Sa nu  uitam carnaciorii afumati si pita rotunda(de secara sau cu cereale)

     Cum facem ciorba!Practic, adunam la un loc toate neamurile.

   Cu o seara inainte,punem fasolea in apa rece(sa se inmoaie pielita si sa elimine surplusul de potasiu).Dimineata,o fierbem de 2 ori(prima data in apa rece),sau o data(depinde ce aere vrei sa-si dea).In a 2 fiertura adaugati putin bicarbonat de sodiu-devine mai frageda).
  Cand schimbati apa,inlocuiti cu apa calda,nu rece,astfel,fasolea se stafideste,se strange.

   Taiem ceapa marunt,legumele bucatele,rondele,cum doriti(tineti cont de marimea bobului de fasole,sa fie la fel,altfel iese urat!).Bunica taia legumele cubulete,nici mari,nici mici,iar morcovul rondele,intotdeauna(morcovul e mai cu mot).Rosia,dupa ce am curatat-o de pielita,o taiem bucatele(cubulete),rosia sa fie tare,dar coapta.
   Punem la calit in putin ulei, ceapa,pana devine sticloasa,adaugam o cana cu apa,punem legumele si lasam sa fiarba la foc potrivit,pana se inmoaie toate.Dupa aceea punem si fasolea,completam cu apa(cat doreste fiecare) si lasam sa mai fiarba,pana se patrund toate.








Inainte de a o drege cu toate cele pentru gust,adaugam carnaciorii afumati si rosia bucatele.
  Dregem ciorba cu patrunjel tocat,tarhon(la fel,tocat,sau la plic,uscat),mai dam un clocot,potrivim de sare si piper,dam la o parte.

   Separat,pregatim pita pentru servire.Facem o palarie(cat sa putem scobi in pita,scoatem cam 3/4 din miez,punem ciorba in pita,decoram cu patrunjel,punem palaria(asa,pe o parte,cum ii place romanului sa o poarte).
   Se serveste cu muraturi alese(castraveti,conopida,ardei,dupa preferinte)

Pofta buna!


  
Obs.: Poti servi ciorba de fasole in oala de lut sau ceramica-farmuriile la fel,linguri de lemn(e mai rustic).
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu